Prijelaz za divlje životinje

NASLOV: Prijelaz za divlje životinje
KATEGORIJA: zbirka pjesama
IZDAVAČ: V.B.Z.
BROJ STRANICA: 84
ISBN:  978-953-304-409-5
DATUM IZDAVANJA: 2012.
MJESTO: Zagreb
UVEZ: tvrdi
FORMAT: 12 x 20 cm

Knjiga počinje ciklusom Dječje pjesme inspiriranim iskustvom majčinstva, praćenog strahom koji se rađa istovremeno sa svakom velikom ljubavi. U sljedećem ciklusu Mamine pjesme tema se razrađuje, a prijeteći signali umnožavaju. Tatine pjesme, kojih u knjizi ima najmanje, funkcioniraju gotovo kao crvotočine, prostorno vremenski prečaci do mjesta na kojem živi bol, i snažna su veza s prve dvije knjige iz opusa. Zatim slijedi Prijelaz za divlje životinje, ciklus u kojem autorica piše o pokušaju da s drugim izgradi sklonište u svijetu koji nije nimalo blagonaklon, da bi ta atmosfera prijetnje koja se osjeća kroz cijelu knjigu kulminirala u potresnom posljednjem ciklusu Skriveni fajl. Na ulazu u stan, i taj intimni svijet, stoje protuprovalna vrata, ali, kaže autorica, ‘bojim se, neprijatelj je već unutra’.


Prijelaz za divlje životinje uznemirujući je tekst o pokušaju da se ponovo izgradi raspadnuti svijet i stalnom strahu od ponovnog raspada. Jedna pjesma iz zbirke započinje stihom Poezija ne trpi prenemaganje. U knjizi Ivane Bodrožić prenemaganja doista nema, ima samo autentičnog života i autentične poezije.


Što drugi kažu…

”Najveća vrijednost ovog djela skriva se u detalju, u sklonosti ka intimnom i skrovitom. Ideja smrti koja dominira u svim ciklusima pjesama spušta se iz transcendencije u osjećanje straha i strepnje. Jer da, ljudi će uvijek umirati a književnost će svjedočiti o tome. ‘Smrt drugoga’ će uvijek biti dio naših priča i naših života. Prijelaz za divlje životinje to dokazuje.”