Hotel Zagorje

NASLOV: Hotel Zagorje
KATEGORIJA: roman
IZDAVAČ: Sandorf (reizdanje)
BROJ STRANICA: 147
ISBN: 978-953-351-194-8
DATUM IZDAVANJA: 2020.
MJESTO: Zagreb
UVEZ: meki
FORMAT: 12 x 20 cm

U ljeto 1991. devetogodišnja djevojčica odlazi iz Vukovara, ostavljajući roditelje u gradu u kojem počinje rat. Roman „Hotel Zagorje“ priča je o njezinu odrastanju tijekom sedam godina prognaništva, o neprekidnoj borbi za nekoliko kvadrata u kojima će živjeti s majkom i bratom, o stalnom iščekivanju vijesti o ocu. Ali ovo nije mračna knjiga, u njoj ne nedostaje ni humora ni duha, a pisanje pisama političarima i obilaženje ministarstava isprepliće se s dječjim nježnostima i okrutnostima, prvim izlascima, prvim dečkima, kao i sa cijelom jednom živopisnom galerijom likova koji vjerno iscrtavaju sliku Hrvatske tih godina.

Glavna junakinja mijenja se i odrasta, kao i cijelo društvo oko nje, ali premda je to odrastanje bolno, u njemu ima i smijeha i zaigranosti i – ljubavi. Govoreći o ljudima ne prešućujući, o dobru i zlu ne imenujući ih, Ivana Bodrožić napisala je iznimno snažnu i dramatičnu priču koja će nam vratiti nešto od izgubljene nevinosti.


”Radnja Hotela Zagorje otpočinje u ljeto 1991. i završava 1999. Knjiga je stoga u punom smislu kronika devedesetih. Novo izdanje ove knjige izlazi upravo u vrijeme kad se te devedesete nanovo počinju nerealno romantizirati kao dani ponosa i slave, uspjeha i pobjeda, dani pravih političkih vođa i navodno izgubljenog jedinstva. Tko god o devedesetima ima takvu vrstu fantazija, dobro bi bilo da pročita Hotel Zagorje. (…) Nekim knjigama vremenska distanca nije činila dobro. Hotel Zagorje spada u one knjige koje je ta famozna distanca poljubila. Riječ je o knjizi koja nikad nije bila aktualnija.” – Jurica Pavičić


Nagrade:

”Kiklop” pulski sajam knjiga

”Kočićevo pero” (Banjaluka – Beograd)

”Josip i Ivan Kozarac” (Vinkovci)

”Prix Ulysse” (Francuska, Korzika)